HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

A világ legjobb rajzolója

2009.05.20. 13:05 NickelADeón

Rusz Líviát – sokakkal egyetemben – az egyik legnagyobb képregényalkotónak és illusztrátornak tartom. Kétszer találkoztam vele, és hihetetlenül jó személyisége rögtön lenyűgözött. Először természetesen kamaszkorom hajnalán padlóztam le a Nem mind arany, ami fénylik és a Miskati közbelép képi világától, aztán valahová elherdáltam a remekműveket (melyet szülővárosomban, Egerben nyomtattak), és nemrégiben ráakadtam a Comicsinvest-en. Ki tudja mióta porosodott már Vladiéknál az egyik képregénytorony alsó szintjén. (Az ára alapján biztos régen, mert úgy emlékszem jóval 1000 Ft alatt volt). Legutóbb az 5. Képregényfesztiválon láttam Líviát, dedikáltattam a nekem meglévő két kötetét, és megcsodáltam az általa elhozott portfólió darabjait. Leginkább a fóliái leptek meg, melyeken az eredeti beírás volt látható. Nem hittem el, hogy nem írógéppel, hanem kézzel készült, annyira pontos és szép az írása. Miért is tetszenek ennyire a Rusz-művek? Az a franciás stílus köszön vissza belőlük, mint amit annak idején annyira szerettem a Kockásban, de sokkal jobb amazoknál. Hihetetlen életigenlése, páratlan kisugárzása van a műveinek. Öröm minden egyes vonalát látni, és ez valószínűleg abból fakad, hogy örömből készítette ő is a műveit.

A Panel képregényes szaklap II. évfolyam 2. számában jól sikerült interjú található vele. Érdemes megismerni, mert mindenféle művészi allűrtől mentes ő is és a képregényei is.

 

Cím: Nem mind arany, ami fénylik és Miskati közbelép

Szerző: Rusz Lívia

Rajzoló: Rusz Lívia

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó / Origo press

Megjelenés éve: 1987. / 1988.

Eredeti ár: 48 Ft

Formátum: A/4

Borítóképek: http://db.kepregeny.net

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr201133330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

javori 2009.07.28. 19:45:53

hello!
Mindig csak azt hallottam Rusz Líviáról, hogy jól fest, jól rajzol! Nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, hiba volt. Pedig számos alkalommal láttam őt alkotni testközelből, még kisgyermekként. Igen, amikor még Salgótajánban lakott a nagymamámnál,Rusz Editnél. Köztük a rokoni kapcsolat: édestestvérek. Rusz Líviát mi csak úgy nveztük : Csöpi nénéi

NickelADeón 2009.07.29. 11:46:05

Ha van kedved egy kicsit hosszabban írni az élményeidről,esetleg fotókkal, szívesen veszem.
Tartjátok a kapcsolatot?

javori 2009.07.29. 17:17:55

Nem, nem tartjuk a kapcsolatot! Sajnos nagymamám 7 évvel ezelőtt meghalt, akkor láttam utoljára! Pesten él mi pedig Salgótarjánban. Ő is élt ebben a városban 1988 tájékán, körülbelöl 4-5 évig. Nagymamámnál lakott, az egyik szobában volt egy hatalmas rajzasztala, azon dolgozott, szinte az egész szobát elfoglalta. Sokszor megnéztem a kezdetleges rajzokat, amikor még csak halványan voltak meg a formák, alakok, azokból lettek aztána remekművek. De emlékszem ha rajzolt, akkor nem lehetett zavarni. Az igazat megvallva kevés időt töltöttem ott. Van egy festménysorozatom tőle ami három vásznon meséli el Piroska és a Farkas történetét, Ez Olaszországban is volt kiálítva 70-es évek közepén. Annyira pontosan nem tudom. Van még egy vífestmény is (remélem jól mondom) ami Kolzsvárt ábrázolja. Hát röviden ennyi!

NickelADeón 2009.08.01. 19:51:17

Köszönjük. Ha eszedbe jut még valami, szívesen várom. Én például találkoztam vele most a Képregény Fesztiválon. Egyszer Te is jöhetnél. ha még nem voltál:)
süti beállítások módosítása