HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

Panel Blanco

2009.05.28. 12:54 NickelADeón

A Nero Blanco Comix nálam kötelező vétel, még ha nem is vagyok meggyőzve arról, hogy miért is.

Érvek mellette: kortárs magyar alkotók műveit közli, van benne Vincze Nóra-képregény. Nem drága. Azt hiszem, ennyi volt a mérleg egyik oldala. Másik oldal: a történetek nem igazán tetszenek. A papírja nem elég igényes ahhoz képest, hogy ki adja ki. Előbb-utóbb dönteni kell a low budget kiadás és a komolyabb, néhány tízezer forinttal drágább minőségi kivitel között. Tudom, hogy nincs pénz és hogy nincs pénz és azt is, hogy még pénz sincs, de mást várok el. Ennyit általában az NBC-ről.

A legújabb, 4. szám is meglepett. Nem amiatt, hogy milyen gyorsan készült el, és hogy milyen direkt marketinges módszerrel jutottam hozzá (a Sebők Imre-kiállításmegnyitón került elő a kiadó táskájából), hiába, a mai világban nem árt rámenősnek lenni (bár erre ellenpélda Koska Zoli, a Firka Comics, aki az Anti-rámenős szuperhős-nevet is kaphatná, mégis szeretik és veszik a munkáit).

Az lepett meg, hogy míg a Panel második különszáma a tavaly decemberi Hungarocomixon készült „öt óra alatt öt oldal” „ákcióperformansz” keretében készült munkák közül közöl néhányat, addig az NBC 4. része az 5. Magyar Képregényfesztivál ugyanezen programjából merített, míg forró volt a leves. Akkor most mi ez? Aki kapja, marja? Biztos nincs ellentét (bizonyos apróságokon kívül) a két lap kiadója között, és biztos az a legfontosabb, hogy az olvasó jól járjon, hogy lássa, mi készült ottan kiizzadottan, de érdekességnek nem rossz ez a rivalizálás, és nem tudom mi lesz a vége. A HC-n készült művek mennek a Panelbe, a Kfesztesek meg az NBC-be?

A Panel különszámokat még mindig jobban szeretem, az NBC-t sokszor ad hoc jellegűnek érzem. A Panel különszám szebb. Bár a mostani második lapnál a sok fekete (mely nyomdai beállítások miatt lett talán ilyen) nem jött be, mert ujjlenyomat marad a „fogáshelyen”. De a PKSZ jobban van szerkesztve is (ritkábban is jelenik meg), épp az NBC előbbi véletlen-faktora miatt. A Panel különszámokban több a humor, és több a komolyság is.

Egyébként az NBC 4. borítója nagyon tetszett, mert elgondolkotató. Nero Blanco álmodja az Álomutazókat, akik ugyancsak álmodnak. S ha azt álmodnák, hogy Nero Blando álmodja őket... Szóval olyan Dzsuang Dzsi álma-játék van benne. Én még azt is belelátom, hogy NB BA alteregója, aki megálmondja a magyar képregényes életet. Irónia, humor és valóságvonatkozás. Vagy ez már nincs benne?

Cím: Nero Blanco Comics 4. vs Panel különszám 2.

Szerző: vegyes vs vegyes

Rajzoló: vegyes vs vegyes

Kiadó: Duplaklikk Bt. vs Szabó Zoltán Ádám

Megjelenés éve: 2009. vs 2009.

Eredeti ár: 600,- Ft vs 700,- Ft

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr911148752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

~zoli79 2009.05.29. 16:00:28

Ilyen téren nincs rivalizálás. Eleve szkeptikus vagyok a pályázati képregényekkel szemben. Az 5 órás képregények úgy kerültek be a Panelba, hogy azok már egy jó ideje megszülettek, nem szerettem volna, ha nem lennének kiadva, mert nagyon megtetszettek. Körbeérdeklődtem, tervezi-e valaki kiadásukat, nemleges volt a válasz, épp készülőben volt a legújabb különszámunk, így összetoboroztam a kiadásra érdemes darabokat (kivéve kettőt, Koska Zolié már megjelent és Spuri pedig nem válaszolt, de ő gondolom a saját Charaxában tervezi kiadni, miután ahhoz kapcsolódik.)

A borító valóban sötét, de a belíveknek szerintem nem ártott a magas kontraszt.

Ja, egy apróság, a Panel külön 2 is 2009-es. ;)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.05.31. 21:35:16

Ezt a "nem elég igényes a papírja" kitételt nem igazán értem. Digitális nyomdában készül, ahol eleve nem jöhet szóba gyenge papír - viszont a vastagabbat én nem nagyon szeretem. Szóval ez tudatos választás, nem költségelkerülés.
De az is tény, hogy ha pár tízezerrel többet kéne költeni rá, akkor már irreális fogyasztói árat kéne szabni érte...
Az, hogy legyen egy kiadvány a fesztiválos képregényekből, tulajdonképpen már előzetesen felmerült. Szabó Jenő úgy írta meg a szinopszist, hogy ahhoz lehessen egy kerettörténetet is kitalálni. Ez végül nem történt meg - mintegy helyette lett az álmodókat álmodó Nero Blanco a címlapon, hála Haránt Artúrnak.
Haboztam azon is egyébként, hogy külön címként (Álomutazó) jöjjönek-e ki ezek a sztorik, vagy esetleg "Nero Blanco Comix különszámként", de aztán úgy döntöttem, az már túl nagy variálás lenne. Az tény, hogy az NBC szerkesztése kissé ad hoc jellegű, bár talán most már sikerül elrendeznem magamban, hogy mit tudok bevállalni. Szerintem tud még lenni egy szám az idén.
Rivalizálás vagy pláne ellentét nincs közöttünk semmilyen téren. Zoli és én elég sok mindenben hasonlóan gondolkozunk, pár dologban kicsit, megint pár dologban nagyon másként, de akár együtt is csinálhatnánk kiadványokat.
Én annak örülnék, ha lenne még "konkurencia", további gyűjtemények, fanzinok lépnének színre. Szerencsére szerzői kiadványok már szép számban vannak.
Az utolsó bekezdésen jót mosolyogtam, de nem, nem vagyok Nero Blanco alteregója (ő sem az enyém), még ha nick-ként ezt használom is egyre inkább. A magyar képregényt pedig együtt álmodjuk - többek között Zolival és a két füzetben található alkotókkal. No meg veled is. :)

NickelADeón 2009.06.30. 08:54:29

Azt hiszem ez valami olyan dolog, hogy te vagy a MKKSZ elnöke, és emiatt...
A Pókfej lexikon, a Satan's Angel vagy a Panel és mások ezek szerint ha nem is jobb, de vastagabb papíron jöttek ki.
süti beállítások módosítása