HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

A Titkár, a Szövetség és a Célok

2009.11.11. 09:20 NickelADeón

A Magyar Képregénykiadók Szövetsége nemrégiben „vérfrissítést hajtott végre". Az elnök Halmos Ádám lett, akit a nagyobb közönség a „gödrös fesztiválokról" showman-ként ismerhet. Ő az, akiből jellegzetes hangos nevetést váltanak ki bizonyos jelenségek, többek közt saját viccei:) Halmos Ádám emellett a – különleges portfóliójú – Nyitott Könyvműhely vezetője. Más is változott, új poszt a titkáré. Ezt a feladatot ezentúl Sápi Márton, alias tungsram látja el. Őt kérdeztük a változásokról.

- Hamarosan jön a Hungarocomix, a második félév legtöbb embert vonzó képregényes rendezvénye. Mi lesz más az új felállásban? Készültök-e valami meglepetéssel?

- (Az új felállás alatt az eddigi elnök helyett az elnök és titkár felállást érted? Ha igen, akkor): Az elmúlt évek során Bayer Antal, mint a Szövetség elnöke, a rendezvények szervezéséért is felelt. A továbbiakban ez az új elnök, Halmos Ádám, és az én feladatom. Elterveztük közösen, mi az, amit az idei Hungarocomixra szeretnénk megvalósítani, az elnökség jóváhagyta javaslatainkat, így már javában zajlik a szervezés, általam. Igyekeztem minél inkább arra törekedni, hogy a Hungarocomix ne csak vásár, hanem kulturális rendezvény is legyen, amin a rajongók szívesen részt vesznek, és felkeltheti azok érdeklődését is, akik csak most ismerkednek a képregénnyel. Idén is tervezünk kerekasztal beszélgetéseket, dedikálásokat, anime vetítéseket, konzoljáték bemutatót, a kiadók is prezentálhatják újdonságaikat, és lesz tombola is - természetesen Ádám vezetésével!
Ismét szeretnénk rávenni a hazai képregényrajzoló tehetségeket, hogy legjobb tudásukat sűrítésék öt oldalba, még hozzá öt óra alatt, megadott témára. Ezt még mindig különösen izgalmasnak tartom!
A rendezvény idén szorosabb együttműködésben zajlik majd az Anilogue animációs fesztivállal - a Képregény Infó újságba is közösen szolgáltatjuk a tartalmakat, a fesztivál világhírű díszvendégei hozzánk is ellátogatnak, valamint a tavalyi év díjnyertes animációs filmjeit is megtekinthetik majd a rendezvényre látogatók. Kiemelt partnerünk továbbá a Csodaceruza, akik szervezésében egész napos gyermekprogramokkal gazdagodik a Hungarocomix. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a legfiatalabb generáció is megismerje a magyar kultúra ezen fontos szegmensét, ha már sem az általános, sem a középiskolában nem tananyag a kilencedik művészet. A mai srácoknak nincs olyan könnyű dolga, mint az én korosztályomnak. Mi válogatott, jó minőségű amerikai és hazai képregényeken nőttünk fel. Sőt, én képregényekből tanultam meg olvasni, és a rajzoláshoz mindig is a képregényes eszköztárat, paneleket és szövegbuborékokat alkalmaztam kicsi koromban.

- Miért történt váltás? Miben változott az új elnökkel a szervezet?

- Tony a továbbiakban már nem kívánta ellátni az elnöki pozíciót, ettől függetlenül továbbra is aktív tagja a Szövetségnek. Mivel igen sok az ellátandó munka a Szövetség "háza táján", az elnökség úgy döntött, Ádám munkáját egy titkár segítse. Az elnökség felállása azonban változatlan, és az egyesület ugyanazon az elven működik tovább.

- Lesznek-e új tagok?

- A Szövetség hozzáállása nyitott ez ügyben, így elképzelhető.

- Már most észrevehető, hogy aktívabb vagy. (Láttalak például a Képregénykedvelők Klubjában is;) Sokan ismernek a kepregeny.net-ről mint tájékozott cikkírót. Ebben a belterjes közegben (ez nem gonoszkodás, hanem tény) viszonylag könnyű kiigazodni, azaz a képregények ezen célcsoportjának nincs szüksége különös biztatásra, hogy megvásároljon egy-egy képregényt. A többieket hogyan próbáljátok meg elérni?

- Ebben a belterjes közegben is érzékelhető a megosztottság. Vannak, akik élből elutasítják a keleti képregényeket, vagy a szuperhősöket, esetleg a számukra ismeretlen, európai műveket. Sőt, még a az általad definiált "kemény magban" is vannak olyanok, akiket egyáltalán nem foglalkoztatnak a hazai képregények, a magyar alkotók munkái. Ezen falak ledöntését a a Magyar Képregénykiadók Szövetsége titkárként és a Képregény.net cikkírójaként is feladatomnak érzem.
Én nem hiszek abban, hogy a Szövetség feladata lenne képregényt adni az emberek kezébe. A kiadók jobbnál jobb kiadványokkal rukkolnak elő, ezek előbb utóbb megtalálják a saját közönségüket, ennek természetes folyamatnak kell lennie. A művészet befogadását nem szabad és nem is lehet erőltetni, de itthon, egy ilyen -a XX. század különböző rendszereinek kultúrpolitikájából fakadó - hendikeppel induló művészeti ág bizony, támogatásra szorul. A Szövetség feladata az, hogy kihasználva lehetőségeit, erejét és kapcsolatait, minél közvetlenebb kapcsolatot teremtsen a kiadók és célközönségük között, illetve minél nagyobb nyilvánosságot szerezzen a megjelenő műveknek. Minderre jó alkalmat nyújtanak a rendezvények, miközben kiemelt figyelmet és támogatást kell szentelnünk a feltörekvő magyar tehetségeknek is!
A Szövetség az elmúlt években rengeteget eredményt elért a képregény széles közönségben való megismertetése, népszerűsítése terén, az útnak azonban még az elején járunk. Reklámokra, sajtóvisszhangra, még több támogató partnerekre van szükségünk, rendezvényeiknek minél szélesebb körben kell érdeklődőkre találnia. Ez nagyon nehéz és összetett feladat, az eredmény azonban mindig látványos, és visszaigazolást jelent a munkáról. Én úgy látom, hogy Magyarországon nyitottak az emberek erre a művészeti ágra, a Szövetség jó úton jár, hazai tehetségekben nincs hiány, és kicsit kevésbé "zivataros" időkben sokkal dinamikusabban fejlődhet majd a hazai képregényágazat.

- Mit tartasz még fontosnak elmondani magadról vagy a szövetségről?

- - Örültem volna néhány bulváros kérdésnek! Bár jelenleg a Szövetség ügyeivel fekszem, alszom és kelek, de néha eszembe jut, hogy benézzek az ELTE jogi karára, ahol politológiát hallgatok második éve, illetve van egy vérbő rock 'n' roll zenekarom, ahol dobolok. Ja, és szeretem a sütit meg a sört!

- Köszönöm az interjút!

Az illusztráció Faragó Gyula plakátja.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr11517282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raveon 2009.11.11. 11:01:06

Köszi az interjúért.

NickelADeón 2009.12.01. 09:42:57

Arról nem. Most HungaroComix volt, de arról se.
Még Rejtőről szeretnék a héten és egy személyes elemzést a kiadókról, kedvencekről, tervekről...

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2009.12.02. 16:14:30

jaja, a hungarora gondoltam, csak nem tudtam, h az nem börze. :)

lonesloane 2010.03.19. 12:18:11

Az azóta történtek kissé ironikus megvilágításba helyezik az interjalany közléseit... ;-)
süti beállítások módosítása