HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

A visszájára fordult horror

2010.02.26. 12:52 NickelADeón

Ildi és Gergő nagy vacsorát adtak a hétvégén. Lassan a könyvespolchoz somfordáltam, miközben a többiek már elaléltak a pompás étkektől. Míg ők ínyükön érezték a közösen készített étel ízörömét, lekölcsönöztem néhány kötetet a polcról. Ugyan épp az egyik utolsó bejegyzés a kölcsönzéssel kapcsolatos ellenérzéseimről szólt, ez mégsem ellentmondás, Ildi tudja, hogy visszakapja a képregényeket, mert visszakéri őket. És tudja, hol talál meg.

Nem szeretem a horrort. Filmen. Eleget láttam belőle, és a hangulatos fajta – mint a Dark Water eredeti japán változata – tetszik is: sötét mese a felelősségről, a lakótelep homályos bája adtak hangulatot rendesen. Mégis azt hiszem, hogy a horrorok nagy része semmire se jó azon kívül, hogy az idegrendszeremet vegzálják. Képregényt olvasva más az érzetem, nem taszít annyira, a médium sajátossága, hogy nem olyan életszerű, mint a film. Ildi polca horrormangákkal (és Enki Bilalokkal) viselős, úgyhogy választottam is – újraolvasásra Junji Ito-tól a Gyo-t, előszörire a Lullabies from Hell-t.

Rögtön az első történet nagyon megfogott.  A második oldalnál olyan kacagási láz jött rám, amilyen már régen volt. Annakidején a magyarul megjelent Élni teljesen hidegen hagyott, Takahasi Cutomu műve számomra – talán a filmes „előképzettség” miatt lapos volt, amire csak azért emlékszem, mert olyan ritka magyarul ez a zsáner. Hadeshi Hino teljesen másfajta horrort művel. Képregény a legjobb fajtából. Szépirodalom. Csak szavakkal vagy filmen nem működne ilyen szépen, kellenek Hino kissé az amerikai underground képregényekre emlékeztető képei is. Szépirodalom annyira, mint Örkény István, végletekig karikírozott irrealitás a realitásban.

Itt van egy pár oldal belőle.

Cím: Lullabies from Hell (kölcsön kaptam)

Szerző: Hadeshi Hino

Rajzoló: ez is ő

Kiadó: Dark Horse

Megjelenés éve: 2006.

Eredeti ár: 12 dollár és 95 cent

Formátum: 18.5 x 13 x 2 cm

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr241792077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lonesloane 2010.03.19. 12:15:08

H.Hino a legnagyobb! Ebben a kötetben szerepel pár konvencionálisabb sztorija is, de azok is ütősek. Az utolsó történet gyönyörű metafora és keserű társadalomkritika horrorköntösben.
süti beállítások módosítása