HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

Kemény és tsai.

2011.10.29. 17:59 NickelADeón

Gabi úr fürdőszobájában egy rovartani könyv mellett a Galaktika 52-es száma fekszik. Kapóra jön illemhelyen olvasásnál, ahogy az lenni szokott. Zseniális szerzőket tartalmaz. Legalábbis Philip K. Dick és Kemény István azok. Kedvenc költőm regényrészletéből adaptált Lakatos István most egy novellányit, mely megjelent az aktuális Műútban.

Egy szépíró, vagyis számomra szépköltő megkeresése nem új dolog, ám általában nem végződik sikerrel az együttműködés - szerintem. A legnagyobb csalódás eddig nagyszabású rosszul megvalósulás ürügyén a Dragomán Györggyel való workshop volt, példásan mutatta, hogy nem lehet ezt csinálni. Dragomán sűrű, nehéz szövege teljesen alkalmatlan az olyan fajta képregényalkotásra, amit a Rohamban próbáltattak csinálni Fritz Zoliékkal. Gyors tempóhoz gyors szöveget, lehetőleg ne tonnáni történést. De legalább ez is kiderült.

k. kabai lóri figyel a képregényre. Kemény István, Bán Zoltán András, Nyilas Attila pár az ismert magyar írók közül, aki írt neki ilyet:

http://www.avorospostakocsi.hu/2011/05/14/kocka-es-a-haverok-vendegek-jottek/

Sajnos számomra ez sem váltotta be a reményeket, a forma túl kötött a zseni kibontakozásához. Hasonlóan David Linch ilyenforma képregényéhez. Viszont mindkettő az absztakció véglete.

Kemény István és társai úgy tűnik nyitottak ilyen kezdeményezésre, ahogy az a mostani Műútból is kitűnik. Kemény köréből Peer Krisztián-átirat jelent meg, de azt nem olvastam, mert néhány oldalt elolvasva valamiért nem tetszett, de lehet, hogy jó.

Nem tudom, hogy még ki alkalmas erre, aki nálam jobban ismeri a kortárs magyar irodalmat, és a képregényeket, biztosan megtalálná a megfelelő embert mondjuk a Képregény Szövetség ilyen jellegű együttműködéseire.

Személyesen Keményt valamiféle magyar Gaiman-nek el tudom képzelni, aki képregényforgatókat is ír, eredeti alkotásokat. (Versei is képregényesíthetők, kedvencem, a XX. század, B változat is alkalmas erre, mégha mély átgondolást igényel is.)

Az irodalmi világot és a képregényeseket régen össze akarják hozni, nem csak az átalam leírtak történtek. Igazán kiforrott munka csak akkor lehetséges, ha van az írónak is képregényes szemlélete, mert ez a sajátos alkotási forma saját formanyelvvel bír, ahogy az irodalmi műfajok.

Sci-fiben a legjobb Jodorowsy.

De össze-vissza bejegyzés lett.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr893338467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása