HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

Polgárháború

2012.05.07. 11:40 NickelADeón

A Polgárháború döntésre kényszerít.


Mark Millar írói leleménye, hogy egy Mi lett volna, ha történetet visz be a fősodorba, a 616-ba, egy olyan világba, ami az egyetlen igazán mély világ, itt a hősök valódiak, tábortüzek mellett is évtizedekig mesélhető történelemmel. A Polgárháború árkot ás. Ez az a történet, aminek a fősodorban nem szabadott volna megtörténnie.


A másik, mélyelemzést igényelő dolog, hogy miért épp azokat a hősöket tette meg csapatkapitánynak és közeli sidekicknek, akiket. A személyes szabadság védelmezője a törvénnyel szemben épp Amerika Kapitány, a naiv katona, aki a kormánynak dolgozik, és sokszor az elnöktől kapja a parancsot. Már a neve alapján ironikus. Az USA a személyes szabadság élharcosa, ami saját polgárait illeti, de tudjuk, hogy csak szóban. Aki más elveket vall, irány gvanatanamó, aki máshol zavarja a szuperállamot, tanítás helyett egyesek számára jóval jövedelmezőbb RPG-lövedéket kap az arcába. A törvény kérlelhetetlen és, legyünk őszinték, kegyetlen végrehajtója Vasember, a technokrata cégbirodalmár, a Marvel-univerzum egyik leggazdagabb iparosa, aki egyben zseniális, önmagán túlmutató elme, és esendő problémákkal küzdő kisember. (Végül is neki sok pénzt hozhat a konyhára ez az egész, ha belegondolok) Talpnyalója Reed Richards, a világ legokosabb embere. Szintén érdekes döntés.


Talán azért What if.. ez a sztori, mert esetleges, hogy épp ők a főszereplők. Így vetette a lapokat Mark Millar, de semmi különös nem indokolja, hogy ne lehessen leosztani máshogy azokat. Lehetett volna Vasember az ellenállás vezetője, lelki alkatából kitelik. (Bár kiderül, hogy nemrég hogyan manipulálták, és ez okozhatott némi lelkiismeretfurdalást (megölt csomó embert)), de ő alapvetően jó. Azt szoktuk meg ezekkel a hősökkel kapcsolatban, hogy mind jók. Azaz nem akarnak bebörtönözni másokat, nem akarják a barátjuk személyes döntési jogát tettlegesen korlátozni, nem akarnak a tanácsokon túl beleszólni egymás életébe, mert jók. (Az utóbbi évtizedek karakterárnyalásainak ellenére – lásd X-profot, Az állam ellenségét és a többi „sározós” sztorit). Megszoktuk a szórakozott professzor szerepében Nyílt, a jószívű mackó szerepében a Lényt, a személyes életének védelmével fél életét eltöltő Pókembert. Ott a hülye picsa szerepét játszó Ms. Marvel. Miért ne lehetett volna (melleitől eltekintve) súlytalan karaktere akár a másik oldalon? Lehetett volna.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr504493692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

woeisme815 2012.05.07. 15:19:44

Pedig az egyik legjobb dolog, amit marvel kitalált. Pláne, hogy Peter élő adásban leplezte le magát. Az volt legnagyobb munka, öregem. De amúgy már teljesen elfelejtődött, a törvény semmissé vált, pókit is megváltoztatták, meg a kapitány is visszajött. Egyedül a góliát csávó nem jött még vissza, de az ő halála, amúgy is törvényszerű volt, nagy csatában mindig a nigger hal meg először.

Én is gondolkodtam rajta, de szerintem azért lett Kapitány az ellenálló, Vasember meg "rosszfiú", mert gondoltak a folytatásra. Amerika kapitányra nem illet volna a szerep, hogy új "új angyalokat" alapít, aztán vadászik a másik csapatra meg begyűjtöget embereket.

Erre viszont jó volt a történet, hogy másként lásd a dolgokat, érted, azt mondod, hogy vasember egy disznó, pedig ő az, aki betartatja a törvényt. A többiek meg ellenszegülnek. De ezen felesleges vitatkozni, én vasfejűvel vagyok, szóval úgysem tudsz meggyőzni, hogy neked van igazad. De én sem tudlak, hogy nekem. Pont ettől király, hogy ekkora hatása van, öregem.

Da azért ha legközelebb találkozunk, imádkozz, hogy ne legyen nálam a bicskám.
süti beállítások módosítása