HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

Miskolci nagyapa és Dargay

2009.10.27. 10:04 NickelADeón

 Cím: Tom Sawyer kalandjai

Szerző: Mark Twain - Cs. H. Tibor

Rajzoló: Dargay Attila

Kiadó: Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó Vállalat

Megjelenés éve: 1985

Eredeti ár: 35 Ft

Formátum: A4 körül

Címlapok forrás: db.kepregeny.net

Miskolci nagyapa, Szalay István nálunk volt élete utolsó részében, egri csebokszári lakásunkban gondoskodott róla anyukám. Néha valamelyik testvérem is otthon maradt, vagy én. Esetleg apa. Beszélgettünk, játszottunk. Nagyapa vasutas volt, ahogy felesége is, és volt egy pattogatott kukoricás bódéjuk a „Tiszai” mellett. Csak kedves emlékem maradt róla, kevés olyan jólelkű ember volt már akkor is, mint ő. Sajnos most nem tudom beszkennelni a Tom Sawyer hátára írt kissé görcsös, de tiszta, előző éra-béli betűit, azt otthon őrzöm, a képregényes szekrényben.

Ez az első, ami Dargayról eszembe jut, nagyapám. Aztán a sok-sok Pajtás, más kisdobos vagy úttörő kiadványok, az a sok viháncoló, ugrándozó, bolondozó vidám állatfigura. Kajla, a magyar Pif, a csokoládé íze, Vuk, Lúdas Matyi, Szaffi, a Hahoták, A bagdadi tolvaj, Fülesek, nyári magazinok, melyek a sokszor „túl hosszú” nyári szünetet édesítették.

Cím: Huckleberry Finn kalandjai

Szerző: Mark Twain - Cs. H. Tibor

Rajzoló: Dargay Attila

Kiadó: Ifjúsági Lap- és Könyvkiadó Vállalat

Megjelenés éve: 1986.

Eredeti ár: 39 Ft

Formátum: A4 körül

Vidámság, szabadság, sehol egy gonosz vagy sekélyes pillanat. Egy előző kor tiszta embere volt számomra. Beleépült a tudatomba, inkább illusztrátorként, rajzfilmesként, mint képregényesként. Pedig szinte minden képregényét olvastam, és a kor természetes velejárójának tartottam, egy embernek, aki elszórakoztatja az ifjúságot.

Nem tartozom azok közé – egyelőre – akik élnek-halnak a régi újságokban (vagy épp a mostaniakban) megjelent képregényekért. Szeretem, de nem keresem őket. Van egy pár ilyen gyűjtésem, de elhanyagolható, két (Heves Megyei) Népújságos Egri csillagokon kívül (Zórád-féle – kaptam őket) van még pár vaterás összefűzött Fülesem, de körülbelül ennyi. Fellelkesít minden találkozás mondjuk yuyuval vagy KissFerivel, szeretem bennük a hihetetlen megszállottságot. De harmincévesen elkezdeni – ehhez nincs türelmem. Belegondolni se merek, mi lenne ha rákattannék erre a vonalra.  Legtöbbször nosztalgiából vagy másolási céllal veszek régi újságokat, múltbarévedő életszakaszaimban.

A Képregénykedvelők Klubjában KissFeri mindig elmondta, hogy szeretné Dargay Attilát vendégnek, de azt is sejtette velünk, hogy soha nem fog eljönni. Mert nagyon beteg. És ez így ment már vagy két éve, gondolom nagyon régen betegeskedhetett már Dargay.  Itt szokták mondani, hogy rajzai által jobb lett a világ, és tényleg. Figuráin átütött a naiv, tiszta erkölcsiség, ha egy öreg nénit még ma is átkísérek az utcán, azt hiszem, az neki is köszönhető.

 

 

 

 

Cím: Vuk

Szerző: Fekete István - Rigó Béla

Rajzolók: vegyes

Kiadó: Pannónia Filmstúdi

Megjelenés éve: 1982.

Eredeti ár: 48 Ft

Formátum: A4 körül

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr621478208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1csacso 2009.10.29. 13:13:20

Jó kis kerek poszt, egységes gondolatmenet. Szóval tetszett, köszi! És rádöbbentett, hogy nekem nincsenek meg ezek a kiadványok. De már elkezdtem utánajárni :)
Olyan adat, hogy a bel tartalom színes –e, érdekelt volna, de gondoltam biztos az :)

DunaTv –n, a tegnap hajnalban ismételt 1999es Volt egyszer a magyar rajzfilm -ben én egészségesnek láttam. 2007 -ben a 80. születésnapján már nagyon rossz egészségi állapotban volt. A műsor megtekinthető a DunaTv videó tárjában:
www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=460196

NickelADeón 2009.10.29. 13:24:58

Én is köszönöm! A kiadványok színesek.
Megnézem van-e Egerben plusz példányom, esetleg szólok. Kíváncsi vagyok erre a műsorra, én csak most láttam őt képeken. Köszi a linket is!

1csacso 2009.11.01. 09:18:47

Jó cikk 2006 ból a filmkultúra –n. Képek is vannak.
www.filmkultura.hu/regi/2006/articles/profiles/dargay.hu.html
De szeretem a Variációk egy sárkányra –t :)
süti beállítások módosítása