HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

Pro és kontra 2.

2010.01.11. 11:20 NickelADeón


Pro

A tavalyi alfabétadíjas páros újra remek munkát végzett. Ha tartják-fokozzák ezt a tempót, azzal nagyon jól jár a magyar képregényes szcéna. (Még 1-2 évig elég lesz gyakorlásnak az évi 22 oldal, de aztán valami nagyobb horderejű dolog is kell majd.)  Tavaly ők voltak a kedvenceim, a Stroboscopa világszínvonalú kiadvány – szerintem. A Bábel verme méltó utódja az első nagy műnek. Mitől is? A történet kiváló. A szereplők a magyar képregénytörténet leginkább hiteles párbeszédeit adják elő, SEHOL nem lóg ki a lóláb, ez már szépirodalom – és ezt komolyan gondolom. A jellemek is élnek, a piti, kisstílű, ösztön-lények éppúgy, mint ez a szőke Charles Bronson, meg a verekedős legjobb-barát.  Mély ember- és nagy életismeretről tanúskodik a kiadvány, ráadásul pár oldalon kifejti azt, amihez másnak kötetek kellenek. A rajz is teljesen passzol a sztorihoz, és most nem bántam, hogy színes, pedig a fekete-fehéret jobban szeretem, de ez így jó, ahogy van. A történet szövése is fain, jelen és múlt váltakozik, hogy ne unatkozzunk olvasás közben. Hát nem is.

 

Kontra

Miért blöfföltök, srácok? Miért kell az öröklétbe hajló ágakon megjelenni az elmúlás penészvirágainak? Ide illik ez a mondat? Szerintem nem, ahogy a Bábel vermébe se illenek bizonyos dolgok. Például, hogy bele lehessen/kelljen magyarázni dolgokat.  Az utolsó kép vajon tudatosan született? Prométeusz ő, ki lehozta a villanyt az égből, s új paradigmát állított, majd egy keselyűkutya csipkedi? A kezét? De hát meghalt. Vagy nem? Rémálmokba bogarat meg Ctulhu-lényt tenni könnyű megoldás, ez számomra blöff, mint álomjelenetben a törpe... A Stroboscopánál még nem engedtétek ezt meg magatoknak, és most se kellett volna, mert ennél sokkal többet ér a munkátok.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cím: Bábel verme

Szerző: Kemenes Iván és Varga Péter

Rajzoló: Kemenes Iván

Kiadó: ROHAM

Megjelenés éve: 2009

Eredeti ár: 790,- Ft

Formátum: B5 körül, füzet

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr811663245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clegane 2010.01.12. 09:57:41

szervusz, a Scorba vagyok csak álnéven :)
köszi a kritikát! ahogy az előző post kommentjeiben írtad, tényleg kár, hogy nem nagyon szokás véleményt irogatni mostanában a friss megjelenésekről, úgyhogy nagyon tudok örülni minden visszajelzésnek, pláne ha kissé ki is van fejtve, mint ez itt.
ami a kontra részt illeti, ilyenkor mindig azon tűnődök, hogy van-e értelme önelemezgetni, hogy mivel mit szerettünk volna mondani, vagy kár magyarázni a bizonyítványt ha egyszer nem sikerült közvetíteni a gondolatokat... igazából jelen esetben leginkább azt tudom mondani, hogy ha lesz még folytatása a Strobinak meg a Bábelnek, a későbbiek fényében alighanem könnyebben értelmezhetővé válnak majd a Bábel elvontabb részei is... addig is talán jogos a kritika, hogy itt ebben a füzetben nem lettek eléggé kifejtve a szimbóleumok, így könnyű azt hinni, hogy blöff, mikor pedig remélhetőleg előbb-utóbb kiderül majd, hogy nem az, legfeljebb csak elbaszott alkotói agymenés.

NickelADeón 2010.01.12. 10:41:39

Inkább én se magyarázom a dolgaim, szerintem értjük egymást. Remélem lesz még folytatás. Bennetek van a Strobi (és a BV) óta a legnagyobb bizalmam, ami ezt a hosszúságú történetvezetést illeti.
süti beállítások módosítása