HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

Kölcsön

2010.02.10. 14:11 NickelADeón

Mindig úgy voltam vele, hogy ha valakinek több örömet szerez valami, mint nekem, legyen vele boldog. Sajnos visszafelé is hasonlóan gondolkoztam, azaz ha azt gondoltam valamiről, hogy az több örömöt szerez nekem, mint másnak, akkor legyek vele boldog én (azért nem loptam – kivéve egy mecsbokszot unokatesómtól 25 évvel ezelőtt – a többi kamaszkori kihágást övezze köd, homály).

Sok mindent kölcsönadtam és -kértem. Nem gondoltam bele, hogy például Ivony Juditnak személyes emlékei fűződnek adott tárgyakhoz, hogy például Ludányi Csabi egyszerűen sajnálja, hogy a pénzét kidobta az ablakon, hiszen jónéhány regénye nálam van még most is (szétszórva), vagy például Gyarmati Gabi is szerette a könyveit, amik nálam vannak sok-sok éve. Jakicsné ételes doboza is ki tudja meddig fog hányódni a kamra sötétjében? És a többi csontváz mikor borul ki majd a szekrényből?

Egy ideje nem (nagyon) kérek kölcsön. Adni szívesen adok, mert szeretem megosztani az élményt másokkal, de csak nagyon hatásos rábeszélésre vagyok hajlandó elfogadni másoktól könyvet/képregényt. Félek, hogy megsérül, törik a gerince, leesik, bele valami szörnyűségbe, amiről nem is tudom, hogy ott van és hasonlók. De például Halász Zolitól most ott van nálam a Vagabond első hat kötete. Félve nyitom ki őket. Kicsit gyors a tempója ahhoz képest, amire számítottam. Azt hittem, úgy hömpölyög majd, mint egy lassú áradású, széles medrű folyó, de csak majdnem.

Szerencsére még messze van, mikor Shinmen Takezo-ból Miyamoto Musashi lesz.

Cím: Vagabond 1-6. (kölcsön kaptam)

 

Szerző: Takehino Inoue

Rajzoló: Takehino Inoue

Kiadó: VIZ

Megjelenés éve: 2002-től

Eredeti ár: 10 dollár

Formátum: 8.2 x 5.7 x 0.7 inch

 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr761745621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2010.02.10. 14:31:26

igen, mostanában könnyen bele is nyugszol mindig, amikor azt mondom, h nem. :D

1csacso 2010.02.10. 22:06:01

Vajon miért nem véleményezted a képregényt? Nálam már esztétikából elbukott a feliratok miatt. Ez a kölcsönadósdid, felidézte bennem az ideális könyvtár és annak valahai meglétét. És hiányérzetemet egy amúgy meglévő igényemre. Úgy kapcsolódna be a képregény, hogy azt is jó volna, ha lehetne kölcsönözni könyvtárakban. Gyermekként nagy vonzóerő volt, hogy Pif magazinokat lehetett a helyi könyvtárban a helyszínen „nézegetni”. Még a sztereo zenehallgatás fejhallgatóval is máig meghatározó élmény volt számomra :) Utoljára (12éve) szintén a zene és kölcsönzési lehetősége vonzott a könyvtárba. Ezen víziónak feltehetőleg hamarabb lesz magánjellegű kezdeményezése, mint államilag dotált. Pl. Ferencünk nyugdíjas éveit ezzel mulatná, hogy a hét adott napjain képregény-könyvtárként üzemeltetné lakását.

zhal 2010.02.10. 22:52:41

Nem akarlak győzködni, de az hozzátartozik, hogy itt azért van szerepe a sok helyen felvillanó szövegnek és ugye itt egy oldal nem annyi, mint egy francia albumnál. Anatómiában is sokat javult Inoue. Szerintem a három kocka elég jó külső-belső (akció vs. gondolat) nézőpontváltást old meg. És nagy, tényleg nagy skálán mozog a képregényben ez a fajta nyomásos akciójelenet (ráadásul itt úgy emlékszem esti jelenet van egy ház közelében, ami a megvilágított hely szűkössége miatt is nyomott), az oldalakon keresztül "csak-a-kislábujjam-moccan" felállásokon át a részletgazdag tájképekig.

Szerintem nagyon tud hangulatot teremteni, mangához képest nagyon realisztikus és hozzá kifejezők, határozottak a karakterek is.

Itt egy friss link az artwork miatt:
www.gottsu-iiyan.ca/gib/index.php/2010/02/10/yet-more-vagabond-artwork

De tényleg ne vedd győzködésnek, ez az egy oldal tényleg nem meggyőző.

NickelADeón 2010.02.11. 09:22:21

Ezt az oldalt végül is csak a lopás-kézlevágás=büntetés miatt tettem be. Tegnap elolvastam a 3. kötetet, most nagyon jól jött ez a képregény, mert olyan "belebújós" - igazi olvasmányélmény, lelki tartalmakkal, és zhal-hoz csatlakozva, esztétikai élmény is.
Könyvtár: régóta "álmom" nekem is egy képregény-(könyv)tár. Simán össze lehetne szedni sokaktól a kevéssé értékes dolgokat, az értékesek meg olvasótermiek lennének. Szerintem még életünkben megvalósul ez! :) Ha már Szegedre is tervezett egy bizonyos személy ilyet! :)
Angliából JéTomitól kaptam pár könyvtárból kiselejtezett kötetet (hajd, de szép napfényes ország ilyenkor az:), kiváló olvasópéldányok, első lap kitépve, pecsét, 1 fontért árulták és mondjuk Batman: Cult meg ilyenek.
És emlékszem én is a "fülesre" a könyvtárban. Olyan szokatlan volt az élmény, hogy öcsém meg én is kiabáltunk, mert nem hallottuk kívülről a hangunkat zenehallgatás közben, nagyon vicces volt és nagyon kicsit félelmetes is.

zhal 2010.02.11. 11:46:21

Érdekes dolog ez a könyvtár. (Nekem is klassz emlékeim vannak a váci könyvtárépületről, zenehallgatás meg pár óra alatti könyvkiolvasásról.)

Zártkörű lenne elsőre gondolom, mert a minőség lehető legtovábbi megóvása azért elég fontos lenne. Mert mégha azt úgyis beléfekteti az ember, hogy folyamatosan vesz újakat és (szélsőséges esetben) mind be is adja, a profig így is a kivehető többség. Szóval elméletileg rentábilis, kivéve ha valakinek a saját polcon való érintetlen minőségű példányok birtoklása többet ér a kölcsön-képregény olvasásánál.

Kérdés, hogy vannak-e ilyenek?

Egy próbát megérne részemről. Ha pl. Laciék albérletében egy polcot erre kineveztek, már viszem is a cuccaimat. Nálam ez még fegyelmet is szülne, mert rendszeresen kéne odajárnom és folyamatosan olvasnom... :)

NickelADeón 2010.02.11. 14:38:12

Sajnos ez a polc Rákoscsabán lenne, ami nincs közel, és a nyitvatartási idő erősen korlátozott lenne,
de ha van valakinek a belvárosban ilyen polca...:)
Szerintem meglesz ez, csak lassacskán - ha már egy kivételével minden hozzászólónak volt ilyen ötlete! :)
Én kicsit nyilvánosabbra gondoltam, majd leírom alkalomadtán.
süti beállítások módosítása