HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

Grifter kedvencei

2010.02.16. 10:25 NickelADeón

Grifter, a Trillian CMA Képregénybolt feje, épp a világ megmentésével kapcsolatos hívást kapott, így el kellett rohannia az üzletből. Szerencsére rohanás közben elkaptam, egészen a Blaha metróbejárójáig üldöztem kérdéseimmel, ahol ő profi módjára átvetette magát az őrökön, miközben szokásához hűen kinevette a munkájukat silányul végző posztolókat. Az egyikük homlokát súrolta egy gúnyos, ám súlyos igazságot tartalmazó mondat a magyar képregényes életről, de az őr nem rogyott földre, mert nem tudta mi az a magyar képregényes élet. Útközben készült interjúnk itt olvasható:

"Parancsolj a válaszok. Kicsit átrendeztem a kérdéseket, mert a kérdőív aszem Marvel és DC rajongóknak készült, de nekem nincs ilyen sok kedvencem, illetve jobban megoszlik.
Ráadásul filmből a "kedvenc" az nálam nagyon tág halmaz, tehát néhol elég felszines/hiányos lesz a felsorolás.

A kedvenc Marvel történetem: Elektra Assassin. Talán pont azért, mert a szokásostól (sokkal) elborultabb.
A kedvenc Marvel történetfolyamom (bár sztem itt inkább crossover-re gondoltál) a Claremont féle Uncanny X-men, főleg a Marc Silvestri, majd Jim Lee fémjelezte korszak. Úgyhiszem nagy szerepe volt a magyar kiadásnak a képregényekbe való beleszeretésemben. Amennyiben crossovert kell mondani, bajban vagyok, zsigerből ellene vagyok a manapság divatos fél évente kifordítjuk a világot a sarkaiból történeteknek, de azért mondok párat, ami kellemes emlék: Secret Wars (az első, akkor az még ott és úgy remek volt), Age of Apocalypse (ha már világot formálunk át, csináljuk rendesen - még ha értelmetlen is), Phalanx Covenant (kedves kis semmiség).
A kedvenc Marvel sorozatom egyértelműen az Uncanny X-men, de nagyon szerettem a többi régi X sorozatot is, és itt első sorban nem a második X-men sorozatra, hanem a New Mutants-ra gondolok például.

A DC fő vonulata (Superman és Batman) sosem állt annyira közel a szívemhez, bár Batman-t mindig szívesen olvastam. De azért hogy megnevezzek valamit: Ray, in a Blaze of Power. (mini)
Illetve természetesen a Vertigo sem maradhat ki, itt tudok elsőként könnyen kedvenceket megnevezni: Death (High Cost of Living és a Time of Your Life) és a Witching Hour.

Egyébb amerikai: Az eredetileg Image, majd minden irányba szétszakadt és végül részben a DC-nél kilyukadó kiadókkal kezdeném: Ki nem találná senki: WildCATS. Külön kiemelve Alan Moore munkásságát, Travis Charest rajzaival kiegészítve, de a Jae Lee féle mini is megér egy misét, nah meg Jim Lee-nek is jár a pont természetesen.
A Warrel Ellis féle Authority is nagy kedvenc, sőt, bevallom én nagy CyberForce rajongó voltam - de ez már akkor is csak a látványnak volt köszönhető.
...és még nagyon sok ezért vagy azért kedves kiadványt tudnék felsorolni, inkább bele se kezdek.

Három kedvenc karakter: Harminchárom lehetőség sem lenne elég, nem akarnám egyiküket sem megsérteni azzal, hogy kimarad :)

Európai képregények: Metabarons. Utána Judge Dredd, majd Sinister & Dexter. Ha pedig kéne negyediket mondani: Technopriests.

Magyar kedvencek: Nem igazán van. Akad jó pár mű ill. alkotó, akit/amit kedvelek, tetszik, elismerek, de olyan igazi személyes kedvenc még nem született vagy került a kezembe. Másképpen megfogalmazva, olvastam már jót de rondát és láttam már szépet de rosszat, túl sokat is :P

Manga: Nehéz ügy. Annyit bármikor gondolkodás nélkül kijelentek, hogy Shirow Masamune a király, de Sadamoto se kutya.

 


Könyvek:
Rejtő Jenő légionárius és tengerhajózási szakkönyvei
Elveszet Próféciák (Good Omens) - Pratchett és Gaiman
A Korbács (Weaveworld) - Clive Barker


Kedvenc filmek: Baromi sok van. Nem is hiszem, hogy fel tudnám őket sorolni. De mondok elsőre olyat, amit kevesen ismernek, hogy érdekes csávónak tűnjek:
Agymenők (Braindonors) - Egy félig-meddig remake, de jobb, mint az eredeti, ami nagy szó, mert az is kiváló.
V for Vendetta - Bár sokan nem értenek ezzel egyet, de ebben az esetben nekem pont megfelelt az Alan Moore féle nyomasztó világ és a Wachowski testvérek féle csili-vili elképzelés által létrejött "egészséges középút".
...és mondok pár embert még, akiktől szinte bármit szívesen megnézek:: John McTiernan, Spike Lee, Kevin Smith."

 

 

 

 

Köszönjük a válaszokat!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr521762610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1csacso 2010.02.18. 13:29:23

Őszintén kíváncsi lettem volna, a rohanva megtett út alatti kérdésfeltevésre és a válaszok rögzítésére. Főleg, hogy ez max 250 méteres táv ;) Persze ha csak az utolsó kérdés részlet jutott erre a távra… :)
Szó se róla, így érdekes a bevezető.

NickelADeón 2010.02.18. 13:49:03

Így ketten gyorsabbak vagyunk, mint Egon Ervin Kisch :) És a válaszokhoz mit szólsz?

1csacso 2010.02.18. 14:59:02

Ideális esetben… A válaszadás egyszemélyes és adott pillanatra vonatkozó vélemény/ízlés. Ez úgy egészséges, ha az embernek megvan a sajátja. Olyat tudnék mondani, hogy sztereotip „elvárásaim”, amit az adott személy vélt ismeretére alapozok, az esetleg párhuzamba vonható e a képregényes válaszaival :D Viszont én biztos nem ismerem az összes képregényt, sőt még a kiadókat se tudnám felsorolni. Kedvet (bár ez nem is kitűzött cél, jelen esetben) nem hozott egyik cím sem. Utánanézni az egyik manga alkotónak fogok, mert a neve sem rémlik (igaz az én „kedvenc” mangám alkotóinak sem tudom a nevét álmomból felkeltve).

kaine1 2010.02.18. 23:41:23

Csacso... ez szép volt. :))))
süti beállítások módosítása