HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

Miért szeretem?

2010.06.18. 10:54 NickelADeón

Lakatos István rendkívül szimapatikus, kis irigységgel gondolok saját fiatalabb kori műveltségemre, mikor még friss volt az elmém, nem egy szottyadt alma.

A csalódások minden fórumon való elmondásán kívül olyan műveltséget és érzékenységet, valamint úgynevezett lényeglátást árul el magáról, hogy biztos megbántam volna Lencsilány helyében azt, amit már sokszor hallottunk. Rajzai kedvenceim, kifejezően rezdülő vonalain látszik, hogy kényszeresen keresi a tökéletest, és amit megtalál, az számomra is tökéletes: szíven találnak a vonalai, együtt rezdülök velük. Állatokat senki nem tud ilyen ilyen kifejező, értelmes arccal ábrázolni. (Lásd a vízidisznót.) Szeretet árad belőlük, félelem, de szeretet. Vagy nyugalom és szeretet. Vagy nyugalom csak.

Régen vártam olyan várakozással kötetet, mint a Lencsilányt. Végre egy kiváló kiállítású darab! Elég csak a borítót megnézni, hogy miért is szeretem a műveit. A számomra rosszat elég egyetlen mondattal letudni: túl kilátástalanok a történetek, és túl hamar.

A borító: kemény fedél, kiváló, mesekönyv, képesköny-anyagból, karácsonyi minőségben. Jó nagy alakú, örömtelien. A gerincén fura, hogy a cím kisebb, mint a szerző, míg a fedőborítón jól mutat ez a berűtípus, a gerincen kevésbé. Képregényes nyelven wraparound borító, magyarul egy kép a fedő- és a hátsó, na meg az albumvékonynál vastagabb borító is egy kép.

De nem ám egyszerűen. A fedő borító önmagában más hangulatú, mint a kihajtott borító. Így csak egy szinte viccesen szomorú lányt látunk egy vidám babával, házat, síkságot vagy puszát és egy jó nagy napot. Dorothy a hurrikán előtt. Az igazi hangulatot a fentebb említett együtt rezdülést felkeltő lények, a házban és a növényzetben megbúvó szemek hozzák el, Totoro, Tesz-Vesz Város, Sajdik és Dargay tükröződik egyszerre három szempárban. Gyerekké válok. Ezek a lények! (Ezen a képen nem látszik jól.)

A kémény csigafej, szempárral. A ház is csigaház? A ház egy csiga? Lehet.

Kinyitom. A következő pillanat, mikor belül felnevetek: "Hát, hogy ne szomorkodnék! Egy jó barátom, A. B. C. Smith címzetes dandártábornok kölcsönkérte a biciklimet, hogy hadba vonuljon a búgabúk és a kickapúk ellen." Mark Twain, Leacock, Jerome K. Jerome meg Rohald Dahl és ha jobban belegondolok, Conan Doyle és Karinthy és Wells jut eszembe egy mondatról :)

A következő a következő oldalon a kép, mikor "A Lencsilány nagyon félt, Edgár bácsi megnyugtatta."

Ugyanis Edgár bácsi benyúl Lencsilány fejébe. Hihetetlenül vicces spirituális pillanat, a megnyugtatásnak tökéletes kifejezése, ahogy a Lencsilány meglepődik, és megnyugszik. Ahol a fej, és a kép találkozik, azaz a tenyér, az ujjak nem, látszanak a nyugalom terjedő hullámai: a hajon tükröződő fény. Meg a két vonal, a fel-le vagy akár jobbra-balra mozgás. Poe is talán egy kicsit meglepődik, de a megnyugtatás rutinja is ott van arcán. A baba örül, fényes szemmel. Elemi, intelligens, szürreális humor ez a kép.

Azt hiszem, ezért szeretem Lakatos István műveit.

Remélem, sok munkája lesz még, és olyan epikus történetet is kapunk majd, mint Miyazaki dolgai.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr122091008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimus 2010.06.26. 10:50:19

frissíthetnél már igazán de valami érdekfeszítő cuccacl nem ilyen ló*sággal
írhatnál valami komoly dolgot pl mekkora szívás ez a blue beetle Jaime reyes Ted Kord volt az igazi.
vagy kik a legnagybobb szuperhős spanok össze vághatnál valami jó képeket legjobb pillanatok meg ilyenek úgyse nagyon volt még ilyen sehol.

hajrá

NickelADeón 2010.06.26. 12:22:38

te akkora muma vagy. egyik kedvencem lakatos, neked meg ugyanaz tudodhova :)
a másodikat csináld meg (szép képekkel), aztán felteszem

nuklearis_baromfi · http://nuklearispillanatok.blogspot.com 2010.06.27. 19:43:53

Nem ismerem ezt a Mimust, de jó arcnak tűnik....<:-Đ

zhal 2010.06.28. 08:20:02

Szinte szégyellem magam, mert azt akartam írni, milyen jó volt ezt olvasni... Bennem van a baj, tudom. :|

mimus 2010.06.28. 11:16:29

Ó srácok köszönöm hogy ilyen megértőek vagytok
Nukleáris vendégem vagy egy sőrre. (laci fizeti)

mimus 2010.06.28. 12:04:26

látogassa el ucshock.blogspot.com/ ra és talán jobban megismersz, ja és ha arra jársz meg etetnéd a halakat lécci :) Köszi. (nem vicc)
süti beállítások módosítása