HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

Elgond

2011.07.26. 14:57 NickelADeón

Digitális képregény-e egy neten közölt képregény, vagy ez a kifejezés egészen más jelent? Ha vége lesz a papír alapú képregénynek, szükségszerű-e a másféle alktói/befogadói hozzáállás?

Hát, az elsőre nemmel válaszolnék, a második kérdésre igennel.

A képregényt nyomtatásra találták ki. Az újságokban közölt korai stripek a helyzethez lettek szabva, a későbbi amerikai füzetek megtalálták az ideális formát, "kifejlődött" a cliffhanger, a történetmesélés profizmusa, ami egyrészt az oldalon belüli jelenetváltás mellett (figyelem fenntartása) a lapozáshoz is élményt rendelt, a következő oldal izgalmát. (Vázlatosan, persze.)

A digitális képregényben egyrészt már régen vannak új utak, lásd Halász Zoli válogatásait a sarkitottkockak blogon, ahol hosszú horizontális képregényeket mutat, melyek a görgetés élményét kötik össze a képregény befogadásával. Vagy ott van például Csordás Dani, aki igyekezett új, egész képernyőhöz igazított oldalképpel a webes megjelenés sajátságát kihasználni. Ezek elgondolkodtató megoldások.

A sima képregényolvasóba töltött képregények, melyeknek papíron kellene kijönniük igazából nem webcomicok Ahogy a "normál stripek", mint a blossza, vagy más neten közölt képregények, melyek olvasásakor a már megszokott fizikai élmények hiányoznak. A strip szerintem alapvetően amúgy is sajtóműfaj, az a közeg az igazi, hiszen kötetbe kötve, egymás után sokat olvasva veszítenek erejükből.

Szegényebbnek érzem az ilyenfajta webes közlést a nyomtatásnál, épp azért, mert a kézzel lapozás hiányzik, a könnyed visszalapozás (nem-lineáris modell) helyén pedig nehézkesebb, és alapvetően más befogadási stratégia van.

Alan Moore webcomicot tervez, ennek apropóján kérdezték meg pár dologról, ebből megfogott néhány gondolat (előbb olvashattátok :)

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr273100961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.07.26. 16:03:22

"Digitális képregény-e egy neten közölt képregény"

Hát, szegény, csak egyesből és nullákból áll.

"ami egyrészt az oldalon belüli jelenetváltás mellett (figyelem fenntartása) a lapozáshoz is élményt rendelt, a következő oldal izgalmát. "

Ez ugyanúgy megvan egy webcomicnál is.

Pl. itt az egyik mostani kedvencem: battlepug.com/

Az, hogy a magyar netes képregények képes blogbejegyzések, csak technikai probléma.

"A digitális képregényben egyrészt már régen vannak új utak, lásd Halász Zoli válogatásait a sarkitottkockak blogon, ahol hosszú horizontális képregényeket mutat, melyek a görgetés élményét kötik össze a képregény befogadásával."

Ez sem annyira új, hiszen már a bayeauxi faliszőnyeg is ilyen, vagy a japán emakik, csak technikai lehetőség. A több szálon futó képregények, a végtelen vászon meg elvileg nagyon vonzó, és lehet vele kisérletezni (Scott McCloud, en.wikipedia.org/wiki/Infinite_canvas ), azonban hosszú távon megöli az, hogy vagy egybe teszed föl a netre, és akkor szerelemből csinálod, vagy meg akarsz élni belőle, és akkor rendszeres megjelenés kell. A rendszeres megjelenés pedig kis adagokkal jár - és máris ott vagyunk a stripeknél, a stripolvasási szokásoknál (csak itt "ingyen" van a szín, lehet oldalakban gondolkozni, lásd Freakangels.)

"A sima képregényolvasóba töltött képregények, melyeknek papíron kellene kijönniük igazából nem webcomicok"

Ezzel viszont egyetértek, ez öszvérmegoldás, a két világból a legrosszabbat kombinálja.

Viszont a képregénystrip tipikus sajtóműfaj a neten is: ha naponta átfutod a hírolvasóban a híreket, akkor ott lesz a "komoly" újsághírek között.

A kézzel lapozás szerintem olyasmi, mint a könyv illata - egy könnyen felejthető valami, aminek a hiánya fel sem tűnik.

(Ennél nagyobb gond lehet pl. a duplaoldal hiánya.)

NickelADeón 2011.07.26. 16:12:57

Köszönöm az alapos, átgondolt hozzászólást! (Kiderült, milyen járatlan vagyok az e-képregények világában) Egyet is értek a legtöbb dologgal. A lapozást kivéve :) Az szerintem nem csak mellékes dolog, hanem összefügg a "könnyű kereséssel": ahogy egy könyvnél rögtön emlékszel, hol találkoztál mondjuk egy utalással, tárggyal vagy szimbólummal (akármivel) ami az aktuális gondolathoz passzol, és rögtön vissza tudsz lapozni, ez a webes felületen vagy e-olvasón sokkal nehézkesebb, vagyis igazából egészen más technika. Más érzetet is kelt a befogadásnál.
(Battlepugot továbbítottam egy mopsz-kedvelő ismerősnek :)

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2011.07.26. 16:21:42

Hát, nem volt az ennyire alapos...

Én a lapozástól azért borzongok, mert nincs annál idegesítőbb, értelmetlenebb dolog, mint azok a flashalkalmazások, ahol a könyvet, képregényt "lapozza" az ember.

Szerintem képregényre már egy tablet az alkalmasabb, nem egy einkes olvasó, és ott azért gyors lehet a lapozás. Csak lenne olcsó és jó tablet :)

Ja, és ez még nagyon durva végtelen vászon témában:

www.wormworldsaga.com

azbizony 2011.07.28. 15:06:08

Moore? Webcomicot? Nem tudom, hogy oldja meg, ha egyszer még az internetre sem hajlandó fölmenni.

Egyébként érdekes gondolatok. Egyetértek abban is, hogy ha már az ember a netre pakolgatja fel a képregényeit, akkor csinálja jól. Készséggel beismerem pl. hogy a Blossza elég nyomin lett megoldva ilyen szempontból. Tipikusan az a fajta webcomic, amit valójában nyomtatásra szántak.

A végtelen vászon dolog érdekes. Nem egy nagy durranás, de kétség kívül lenyűgöző tud lenni a megoldásaiban. Érdemes lenne jobban utánanézni a témának.

NickelADeón 2011.07.28. 16:08:12

Ez az interjú. Remélem, jól értelmeztem a vonatkozó részeket, most viszem haza elolvasni a magvas gondolatokat egészükben.
www.guardian.co.uk/books/2011/jul/25/alan-moore-league-extraordinary-gentlemen
A blossza szerintem az a csík, amit kifejezetten értő közegnek, nívós napilapba lenne érdemes elhelyezni :) Még a napi megjelenés is adott volt.
Sajnos ez meg azt veti fel, hogy pártosnak kell-e lenni, mert hazánkban (is) a napilapok mindegyike érdekcsoporthoz köthető, pártos lap (lett). Marabu mondjuk a Népszabiba publikál meg a HVG-be. Ez utóbbi pártatlanabb, és ugye nem is mondja senki Marabura, hogy párthoz kötődik, de mégis dönteni kell az alkotónak - ilyen a közeg. Vagy marad a kötetbe szervezés, meg a te megoldásod, ami szerintem a maga helyén 100+%-os volt, azaz bőven meghaladta a maximumot, olyan újító jellegű magyarul.
Végtelen képregényed meg város! :)
süti beállítások módosítása