HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

A Jedi különleges narrációs megoldása

2012.11.06. 11:05 NickelADeón

fazekas-attila-a-jedi-visszater-elozetes-1-borito.jpg

A Jedi visszatér első része körülbelül százhatvankét képkocka. Tudom, hogy butaság ilyet írni, de nem számolom meg még egyszer.

Ezek közül körülbelül hetvennégy olyan narrációt tartalmaz, ami leírja, mi van a képen, ami majdnem ötven százalék.

Milyen hatást eredményez ez a megoldás?

Egyszer kitaláltam egy olyat, hogy úgy írni egy képregényt, hogy minden képkockája narrációja leírja azt, mi zajlik a képen, de itt majdnem sikerült ezt megcsinálni.

Nem igaz, hogy ne lehetne így működő történetet alkotni, bármennyire is az „igazi” képregény ellentétének tartják, tartjuk ezt a megoldást. Csak elég fura lesz tőle a képregény.

Igen ritka ilyen nagy arányban, és ilyen szikárságban, mint ez esetben.

Ezt már érezni kell, mert nagyon sajátságos. Nem a Cs. Horváth-féle adaptációk világa köszön vissza ebből a megoldásból, amazok hosszabb, a környezetet is magyarázó, zanzásító, hivatalos irodalmias szövegek voltak, telítették a szövegmezőt, és magát a képregényoldalakat. Nem a Kiss Ferenc-féle adaptációk, ahol ez a megoldás már ritka, a szöveg átköltés, és együttműködik a képpel.

Ez esetben nem erről van szó. Inkább olyan érzés, mintha a forgatókönyv megjelenne egy-egy képkockán. Hiszen mi lehet a forgatója annak a képkockának, amin ez a szöveg:

A kapcsoló működésbe hozta az acélajtót, amely rázuhant a tajtékzó állatra.

Vajon mit képzelünk erre a kis fehér mezőre? Én például egy hatalmas ajtót, ami összezúz egy szörnyet.

A James Kahn-regényben a tajtékzó állat nem szerepel, ez saját mondat és a szókapcsolat is költés, saját szöveg, és ahogy nézem, kifejező. Ez történik a képen. Egy ajtó rázuhan a rankor-ra, a szöveg csak a tajtékzó szóval, egyszerűen fejez ki hangulatot. A szövegeknek egyfajta retro-hangulata van emiatt a tömörség, és a kifejezések, nevek miatt. Rengeteget lehetne ideidézni, és egyik másik tényleg úgy hangzik, hogy úgynevezett kultmondat lehetett volna évtizedekkel ezelőtt, ezért is kár, hogy már az ötszáz példányos világban élünk, nem a többszázezresben. Tudatos szövegképzést, szóhasználatot és kialakítást, koncepciót érzek, átgondoltságot a nyolcvanas évek-hangulat kialakításában.

fazekas-attila-a-jedi-visszater-elozetes-1-14.jpg

Számomra volt egy nagyon sajátos, groteszk hatása ennek a sok, a képről szóló szövegnek, a képi történéseket nagyon tömören tükröző szövegnek, megpróbáltam nélkülük elképzelni, és arra jutottam, hogy ez valahogy így lett kitalálva, mert enélkül nem működne épp így a történet.

Épp olyan lett, amilyen, a fentieket egyáltalán nem szánom gúnyosnak, komolyan kell olvasni, mert ilyen megoldást én még nem láttam képregényben, ez unikum. Biztos fogom még olvasgatni, ahogy már kétszer elolvastam.

A rajzoknál néhol nagyon odatette magát Fazekas Attila, néhány rajz nem tetszik, de ez viszonylag kevés, és sokkal meggyőzőbb, hogy vannak nagyon sokáig nézegetős rajzok, alakok, jelenetek, szemet gyönyörködtető leképzése a filmnek.

(A Jedi visszatér, szöveg és rajz: Fazekas Attila. Magyar SW Klub, 2012.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr794893278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása