HTML

heti5kepregeny

Teljesen személyes benyomások képregényekről, hátha előbb-utóbb összeáll az a fránya katalógus... + Gabi javaslatára kiírom, hogy egyéb képregényes dolgok is vannak már itt.

Friss topikok

  • -Szűcs Gyula-: Még mindig ez a világ legviccesebb képregénykritikája! :D (2016.12.15. 18:29) Szűcs Gyula – Budai Dénes: Cafe Postnuclear (2015)
  • NickelADeón: @woeisme815: Frissül, csak ritkán :) (2015.01.14. 10:48) Ma kaptam...
  • m.o.z.s.o.: most látom, hogy idézted a blogomat! köszönöm, és remélem, olvasóidnak is tetszett az ajánló és a ... (2014.02.16. 00:02) Mostanában nézendő...
  • woeisme815: Ritka ma az olyan blog, ahol nem cserélik le a mondatban egy-egy szép magyar szavunkat angolra. Ör... (2014.02.03. 20:35) Bolhás leszel...
  • Bayer Antal: Hát ez valóban nagyon szép fogás, és igen, érdekli a Képregénymúzeum blogot. :) Amennyire utána t... (2014.01.15. 11:15) 1936-ból a bolhapiacon

Linkblog

Majdnem így kezdődött...

2009.05.20. 12:20 NickelADeón

Valamit nagyon sajnálok. A gyerekkor eltűnését. Sokszor eszembe jut Pilinszkytől az, hogy „A tapasztalat mint Kronosz // fölfalja fiait” Szóval, hogy minél több dolgot megismerünk, annál több élményünk van, de annál több dolgot el is veszítünk, a sejtelmes, ismeretlen dolgokat, a beleképzelés lehetőségét. Amikor először megláttam a Fantom első számát magyarul, az a pillanat örökre belémégett. Máig emlékszem, hogy 20 évvel ezelőtt ott állok az újságos előtt, és ledöbbenve nézek, a szám kiszárad, a térdem remegni kezd, és nem tudom, hová legyek azzal a különleges érzéssel, ami elönt. Egy maszkos szuperhős-képregény magyarul! Azelőtt csak négy ilyen volt a kezemben. Az egyik Halmi Peti nagyalakú, skandináv albuma, melyből csak Pókember volt ismerős, így utólag még Csillagrókára emlékszem, és hogy valami kozmikus sztori volt. De nagyon irigyeltem Petit ezért. Ha tudtam volna, hogy 26 évesen aranylövés miatt meghal Pesten egy telefonfülkében… De ehhez semmi köze nem volt a képregénynek. A másik unokatesóm, Mándli Gergő Miss Hulkja volt, amiben egy mocsárban járt a zöld hölgy, és így utólag tudom, hogy a Swamp Thing Marveles változata, Man-Thing, Mocsárlény volt a másik szereplő. Na, őt is irigyeltem. A harmadik az egy Batman-Superman képregény volt. Napköziben valamiért felmentünk Macsinka tanárnőhöz – na, nem csak én, hanem az egész napközi, valamit otthon felejtett vagy nem tudom, miért, és bekukucskálván a fia szobájának egy függönyös szekrényébe, ott láttam egy nagy halom külföldi képregényt. Belelapoztam az egyikbe, de sajnos le kellett tennem, mert jött a tanárnéni. Később magyarul is megjelent a sztori, melyben Batman és Superman egy vámpír csajt üldöznek, de akkor, ott megint nagyon dobogott a szívem. Aztán a negyedik, már magyarul megjelent szuperhős történet akkori – és tán utolsó kedvenc magazinomban, az Alfa különszámban jelent meg. Na, abban aztán sok-sok szuperhős szerepelt. Fáklya, Amerika Kapitány, Hulk kisasszony, Pókember, és kis képeken, a Monolit legyőzését követően akkor még egy csomó ismeretlen hős, - Wonder Man és mások. Valahogy mindig az ismeretlen hősök vonzottak leginkább, akikről a legkevesebbet tudtam, és akkor még mindegyikükről nagyon keveset tudtam. Az volt az Aranykor!

A Fantom hátán rajta volt, hogy nemsoká megjelenik a Pókember, úgyhogy az már nem ütött annyira szíven, de azért nagyon nagy élmény volt azt is meglátni. Leginkább az az oldal tetszett, ahol Pókember ellenségei vannak egy keretben, próbáltam kitalálni, ki mit tudhat, neve vagy a kinézete alapján. Aztán valahova eltűnt az a szám, aztán elkértem Ludányi Csabitól – mint oly sok mindent, ígérem, Csabi, még visszakapsz (szinte) mindent, aztán az is eltűnt, aztán pár éve vettem meg megint egy ezresért elég jó állapotban a Munkásotthon utcai börzén, jobban, mint az enyém volt. Szóval igazi mérföldkő, bár nem köt hozzá olyan erős emlék, mint a Fantom első számához vagy ezekhez a soha-meg-nem-szerzett Halmi Peti vagy unokatesóm-féle képregényekhez (van még egy, ami annyira ködös, hogy azt már le se írom egyelőre), de azért már nagyon ragaszkodom hozzá, és nagyon örülök neki, hogy megszereztem ismét.

 

Cím: A csodálatos Pókember 1. szám

Szerző: Bill Mantlo

Rajzoló: Sal Buscema, Mike Esposito, Ross Andru

Kiadó: Marvel /Semic Interprint

Megjelenés éve: 1989.

Eredeti ár: 38 Ft,-

Formátum: B6 füzet

Adatlap forrása: http://db.kepregeny.net

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://heti5kepregeny.blog.hu/api/trackback/id/tr141133245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása